Vaderschap voor dummies

Bron: http://zwanger.jongegezinnen.nl/Papa-to-be/Vaderschap/Vaderschap-voor-dummies.htm

Weinig gebeurtenissen zijn zo ingrijpend als de geboorte van je kind. Voortaan ben je vader, met alle verantwoordelijkheden én taken van dien. Die taken vallen nog lang niet altijd mee. Vader Martin Gijzemijter geeft les in 'vaderschap voor dummies'. En dan is hij is er ineens. Of zij. De baby is in je leven gekomen en zal daar niet meer uit weggaan. Je leven staat op z’n kop en niets is meer hetzelfde. Waar je eerst menig middag of avond besteedde aan sporten, stappen of klussen, daar besteed je voortaan iedere ‘vrije’ minuut (lees: waarin je niet werkt of slaapt) aan het verschonen van poepluiers, het wiegend rondjes lopen met een hysterisch krijsende baby of met het in bad doen en omkleden van je kind.
En dat is even wat anders dan je gewend was. Daarom vind je hier de do’s & don’ts, om je te begeleiden bij de eerste onzekere stappen op het pad van het vaderschap.

Les 1: je baby vasthouden

Kraambezoekjes. Je hebt er vast al heel wat achter de rug. Tijdens die bijeenkomsten willen alle aanwezige vrouwen de baby even vasthouden. Dat lijkt haast een biologische reflex. Mannen hebben dat veel minder. Een baby vasthouden is moeilijk (waar moet dat hoofdje?), eng (wat is 'ie klein!), saai (snurk, snurk) én risicovol (straks poept 'ie zo veel dat het lekt op m’n gloednieuwe broek!).

Dat was vroeger. Nu heb je zelf een kind en moet je aan de bak. Zoals zoveel dingen is hier het devies: al doende leert men. Dus de belangrijkste tip is: pak je kind vaak en veel op, loop er lekker mee rond, en oefen met De Greep. De ledematen zitten meestal behoorlijk vast aan het lichaam en zo’n wurm is bovendien ontzettend flexibel. Zolang je het hoofdje ondersteunt kan er eigenlijk niet veel misgaan. Bovendien: de baby geeft echt het wel aan als hij of zij niet comfortabel ligt. Geloof dat maar!

Les 2: luiers verschonen

Berg waar veel vaders (en moeders) tegenop zien: de luier. En dan vooral de poepluier. Normaal gesproken geeft je kind duidelijke signalen dat er iets wordt gefabriceerd in de luier. De gelaatskleur, de geluiden en ja, de geur spreken boekdelen.

Zodra je dit bemerkt, is het zaak zo snel mogelijk te handelen. Fijn voor de baby, die dan geen rode, schrijnende billetjes krijgt (en niet een of twee uur in z’n eigen stank zit), maar ook fijn voor jezelf, want zo voorkom je dat de poep zich verspreidt over de luier of, erger, over de rug (en nek) van je kind. En dan is het verschonen van de luier ineens een stuk bewerkelijker.

Paar belangrijke tips bij het verschonen: trek broekje en sokken helemaal uit, je zult zien dat er anders geheid geelgroene vlekken in komen. Houd de beentjes goed omhoog, want baby’s scheppen er genoegen in zodanig te spartelen dat hun voet vroeg of laat in de eigen uitwerpselen belandt. Lachen! En voor jongensvaders: houd een doekje over het piemeltje.

Les 3: de fles (en de boer)

Baby’s slapen, poepen, huilen en… eten. Of ze nu borstvoeding krijgen of flesvoeding: de hoeveelheden melk gaan er flink doorheen. In het begin ieder etmaal zes flesjes, later wordt dat naar vijf en vier teruggebracht. Maar zeker de eerste zes maanden zul je jezelf vaak op de bank terugvinden met de baby in de ene hand en het melkflesje in de andere hand.

Vergeet geen doekje erbij te pakken, want echt netjes drinken is er nog niet bij. Heel belangrijk: is het flesje eenmaal leeg, zet je kind dan rechtop tegen je schouder, leg daar een doekje overheen en wacht op… de boer. Die moet er komen en die komt ook zeker.

Les 4: aan- en uitkleden

Poep op de kleertjes, plas op de kleertjes, spuug op de kleertjes: een baby moet te pas en te onpas uit- en aangekleed worden. En dat valt nog helemaal niet mee; een baby werkt namelijk niet heel erg mee. Sterker nog: de meeste kinderen bewegen armen en benen het liefst in de richting die jij juist niet op wil.

Sowieso vinden baby’s het erg vervelend als je aan hun armen zit te friemelen. Dus meestal zul je een vies, druk bewegend en krijsende baby om moeten kleden. Tips: blijf rustig, doe het snel en houd het hoofdje goed vast. En laat de baby niet alleen achter op de commode, ook niet voor vijf seconden.

Les 5: in bad doen

Baby’s moeten af en toe in bad. Of onder de douche, dat kan ook. In dat laatste geval is het eigenlijk gewoon een kwestie van heel goed vasthouden (zeep maakt de baby en jouw handen glibberig) en de douche niet te hard en te heet zetten. Als je de baby in bad doet – of in een emmer (tummy tub), dat kan prima – leert de kraamverzorgende je de beste houdgreep.

Hier geldt vooral: als het hoofd maar boven water blijft; het lichaam en de armen en benen bewegen wel onder water heen en weer. Houd de handdoek bij de hand, want eenmaal uit het heerlijk warme water is het zaak de baby snel af te drogen en warm aan te kleden. Tip: zet de verwarming in de winter vol aan in de badkamer.


cron